Solliciteren anno 2025: Hoe de arbeidsmarkt en sollicitatieprocessen zijn veranderd

Publicatiedatum 10 maart 2025

In 2015 was solliciteren vaak een lang proces, waarbij werkzoekenden meerdere sollicitatierondes doorliepen en bedrijven selecteerden op ervaring en diploma’s. Nu, in 2025, is de arbeidsmarkt een stuk sneller.

  • Home
  • Nieuws
  • Blogs
  • Solliciteren anno 2025: Hoe de arbeidsmarkt en sollicitatieprocessen zijn veranderd

Van papieren cv naar online solliciteren in een paar klikken

Vijf tot tien jaar geleden stuurden mensen vooral een cv en motivatiebrief en hoopten ze op een uitnodiging. Dit gebeurt nu minder vaak, maar toch blijft het belangrijk om duidelijk te omschrijven wat jou motiveert voor de functie. Vandaag de dag solliciteert bijna iedereen via websites, LinkedIn of de 'werken bij'-pagina’s van bedrijven. Bedrijven gebruiken vaak online formulieren en stellen je in staat om met één klik te solliciteren via platforms zoals Indeed. Dit maakt het voor werkzoekenden makkelijker om snel te reageren op vacatures en bedrijven kunnen sneller beslissingen nemen.

De veranderende rol van netwerken

Netwerken betekende vroeger vooral dat je naar borrels en evenementen ging. Tegenwoordig is dit bijna volledig online. LinkedIn speelt een grote rol bij solliciteren in 2025. Werkzoekenden kunnen zichzelf laten zien door actief berichten te plaatsen en te reageren op andere berichten. Zo word je zichtbaarheid vergroot en laat je zien waar je goed in bent. Ook kan je deelnemen aan online netwerkbijeenkomsten die via LinkedIn worden georganiseerd. Tegenwoordig kan je dus op veel verschillende manieren je netwerk vergroten.

Sollicitatiegesprekken: van formeel naar informeel en hybride

In 2015 waren sollicitatiegesprekken vaak strak en formeel: een sollicitant in pak tegenover een recruiter of een potentiële werkgever in een kantoorkamer. Nu is het vaak veel informeler. Bedrijven willen de kandidaat echt leren kennen en de bedrijfscultuur is belangrijker dan ooit. Ook vinden sollicitatiegesprekken steeds vaker online plaats.

De arbeidsmarkt van nu en 10 jaar geleden: van werkgeversmarkt naar werknemersmarkt

Tien jaar geleden was de arbeidsmarkt vooral een werkgeversmarkt. Dit betekent dat er meer werkzoekenden waren en werkzoekenden harder hun best moesten doen om op te vallen. Er waren minder vacatures en de concurrentie was groot. Tegenwoordig zien we dat de arbeidsmarkt meer een werknemersmarkt is. Er zijn meer vacatures en werkzoekenden hebben meer keuzes. Bedrijven moeten nu meer moeite doen om de juiste mensen aan te trekken en bieden vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer flexibiliteit.

Ervaringen uit de praktijk: hoe Mayke en Frank de veranderingen zien

In 2009 zijn wij begonnen in de uitzendbranche en vanaf 2009 tot aan 2015 was de arbeidsmarkt een werkgeversmarkt. Het solliciteren destijds werd eigenlijk altijd gedaan met een cv en motivatiebrief, soms zelfs nog handgeschreven. Deze ontvingen wij ook nog vaak per post en ken je de fax nog? Het aantal sollicitanten was enorm en opdrachtgevers hadden vaak keuze uit veel kandidaten. Dit zorgde ervoor dat kandidaten hun best moesten doen om op een positieve manier op te vallen of het verschil te maken tijdens een sollicitatieprocedure. Veel wensen of eisen kon je niet, het was vooral je aanpassen aan de werkgever. 

Tegenwoordig is het écht een werknemersmarkt en dit zorgt ervoor dat werkgevers uitgedaagd worden om kritisch naar zichzelf te kijken. Wij kijken graag samen met werkgevers naar de mogelijkheden en wij zijn een kei in omdenken.

Kortom de arbeidsmarkt blijft zich ontwikkelen. Wil jij weten hoe Flexmakers jou kan helpen bij je volgende carrièrestap? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!  

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs
Mayke Kettelerij

Mayke Kettelerij

Eigenaar

Gerelateerde artikelen

Waarom een veilige werkplek belangrijker is dan ooit

Publicatiedatum 26 maart 2025
Op 26 maart is het Werk Bewust Veilig Dag. Een dag waarop we extra aandacht besteden aan veiligheid op de werkvloer. Een veilige werkplek is niet alleen belangrijk om ongelukken te voorkomen maar ook om met werkplezier je werkzaamheden te kunnen doen.
Lees meer

Wijzigingen in het arbeidsrecht per 2025: wat betekent dit voor jou als werkgever?

Publicatiedatum 16 december 2024
Per 1 januari 2025 treden er belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht in werking die ook voor jou als werkgever van invloed kunnen zijn. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de belangrijkste veranderingen en hoe je hierop kunt anticiperen.
Lees meer

Wat verandert er voor uitzendkrachten in 2025?

Publicatiedatum 16 december 2024
Het einde van 2024 nadert en het nieuwe jaar is in zicht. 2025 brengt veranderingen met zich mee, ook voor jou als uitzendkracht. Van het makkelijker krijgen van een hypotheek tot een verhoging van het minimumloon. In dit artikel delen we de belangrijkste wijzigingen.
Lees meer

Zelf ontslag nemen, hoe doe je het?

Publicatiedatum 8 november 2024
Zit jij niet meer op je plek en wil je ontslag nemen? In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je dit op een professionele manier doet.
Lees meer

De impact van vergrijzing op de arbeidsmarkt

Publicatiedatum 26 april 2024
Ben jij benieuwd welke impact vergrijzing heeft op de arbeidsmarkt? In deze blog legt Mayke je alles uit over de impact van vergrijzing.
Lees meer

Alles over werken in de productie

Publicatiedatum 28 maart 2024
Auteur Frank Brummel
Ben jij geïnteresseerd in de productiebranche en ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? In deze blog vertelt Frank je er meer over.
Lees meer