Cao uitzendkracht | Dit vind je in jouw cao

Publicatiedatum 1 november 2022

Als uitzendkracht heb je recht op bepaalde arbeidsvoorwaarden, deze staan in jouw cao. Benieuwd waar jij als uitzendkracht recht op hebt? Mayke vertelt je er alles over.

Cao uitzendkracht

Jij als uitzendkracht hebt recht op bepaalde arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan werktijden, vakantiedagen en salaris. Deze arbeidsvoorwaarden staan in jouw cao, de cao voor uitzendkrachten. Waarschijnlijk heb je weleens van een collectieve arbeidsovereenkomst, ook wel cao genoemd, gehoord. Maar hoe ziet de cao van een uitzendkracht eruit? Wat kun je vinden in een cao en waar heb je als uitzendkracht allemaal recht op? In dit blogartikel geven wij jou antwoord op deze vragen. In slechts 3 minuten leestijd weet je alles over jouw cao als uitzendkracht bij Flexmakers.

Wat is een cao?

Een cao is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgevers en werknemers over arbeidsvoorwaarden. Een cao geldt voor alle werknemers binnen een bepaalde bedrijfstak.

Voor elke bedrijfstak geldt een andere cao. Jouw cao is bijna altijd te vinden op het internet. Er zijn branches die geen cao hebben. Als jij werkzaam bent in een branche zonder cao dan gelden voor jou de basisrechten op het gebied van werk en inkomen.

Wat kan ik vinden in de cao voor uitzendkrachten?

In de cao voor uitzendkrachten staan alle arbeidsvoorwaarden beschreven die voor jou als uitzendkracht gelden. Deze arbeidsvoorwaarden variëren van het salaris tot jouw pensioenregeling. Dit zijn 7 arbeidsvoorwaarden die jij in het cao voor uitzendkrachten vindt:

  1. Het salaris
  2. Overwerk
  3. De duur van jouw proeftijd
  4. Toeslagen zoals overwerktoeslag en bijzondere uren toeslag
  5. Vakantiedagen
  6. Ontslagregelingen
  7. Werktijden
  8. Ziekteregelingen en ongevallen
  9. Pensioenregeling

Als jij als uitzendkracht via Flexmakers aan het werk gaat, dan helpen we jou hier natuurlijk stap voor stap bij. Dan hoef je dit niet zelf uit te zoeken, maar regelen wij dit samen met jou. Wil je dit graag goed geregeld hebben? Schrijf je dan direct bij ons in.

Cao voor uitzendkrachten van ABU

Als jij via Flexmakers aan het werk bent of aan het werk gaat dan is voor jou de cao voor uitzendkrachten van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) van toepassing. De cao is te vinden via de website van de ABU. Doordat Flexmakers is aangesloten bij ABU val jij onder het fasensysteem. Het fasensysteem is een systeem waarbij jij als uitzendkracht meer rechten en betere (ontslag)bescherming krijgt naarmate jij langer als uitzendkracht werkt. Het fasensysteem wordt onderverdeeld in drie fasen, namelijk fase A, fase B en fase C. De fase waar jij in zit is afhankelijk van het aantal weken dat jij voor ons uitzendbureau werkt en wanneer jij in dienst bent getreden.

Fase A

Jij bent als uitzendkracht werkzaam in fase A zolang jij nog geen 52 weken voor hetzelfde uitzendbureau hebt gewerkt. Elke week waarin jij hebt gewerkt, telt mee. Als jij langer dan 26 weken niet voor dit uitzendbureau hebt gewerkt, dan begint de telling van de 52 weken weer opnieuw. Als je een fase A contract hebt, dan werk je bijna altijd op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding. Een uitzendbeding is een afspraak in je contract die ervoor zorgt dat de uitzendovereenkomst tussen uitzendkracht en uitzendbureau automatisch eindigt als de opdracht bij de opdrachtgever stopt. Er is dan dus geen opzegging meer nodig vanuit het uitzendbureau. Het uitzendbeding geldt ook bij ziekte.

Hieronder volgt een kort overzicht van de regels van het fase A contract.

  • Het loon is gebaseerd op de inlenersbeloning.
  • De eerste 26 weken van jouw contract geldt er geen opzegtermijn. Na 26 weken geldt er voor het uitzendbureau een kennisgevingstermijn van 10 dagen.
  • Jij mag een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten achter elkaar toegewezen krijgen, ook wanneer je voor verschillende opdrachtgevers werkt.

Fase B

De uitzendovereenkomst in fase B heeft geen minimale contractduur. Jij krijgt telkens een tijdelijk contract als je aan het werk gaat. Het uitzendbureau mag zelf bepalen hoe lang deze contracten duren. Er zit wel een maximum aan, namelijk zes tijdelijke contracten overeenkomend binnen een periode van drie jaar. Als uitzendkracht heb jij in fase B ook recht op de inlenersbeloning. Hieronder volgt een opsomming van de rechten een uitzendkracht in fase B heeft:

  • Deelname aan plusregeling pensioen.
  • Doorbetaling van loon bij ziekte. In het eerste jaar is dit 90% en in het tweede jaar 80%.

Fase C

In fase C werk jij op basis van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Er kan geen uitzendbeding in een fase C contract worden opgenomen, zoals bij fase A en B kan. Jij neemt in face C verplicht deel aan de plusregeling van het pensioen en hebt bij ziekte, recht op loondoorbetaling zoals in fase B.

Hoelang is de cao van uitzendkrachten van ABU geldig?

De cao van een uitzendkracht is een bepaalde tijd geldig. Deze looptijd staat altijd vermeld in de cao. Als jouw cao verlopen is en er nog geen nieuwe cao is vastgesteld, dan blijven de voorwaarden uit de laatste cao geldend.

Als jij voor Flexmakers werkt dan wordt de duur van de geldigheid van jouw cao bepaald volgens het fasensysteem. Hieronder volgt een overzicht van hoe lang jij in welke fasen van de ABU valt.

Fase In dienst voor       03-01-2022 In dienst na          03-01-2022
Fase A 78 weken 52 weken
Fase B 4 jaar 3 jaar
Fase C Onbepaalde tijd Onbepaalde tijd

Werken via Flexmakers

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in jouw leven? Kom werken via Flexmakers. Bij Flexmakers hebben wij de cao voor uitzendkrachten goed geregeld. Op dit moment hebben we veel nieuwe vacatures openstaan in diverse branches in de omgeving van Lochem. Wil jij aan de slag in de productie, logistiek, techniek of wat anders? Bekijk dan snel onze nieuwste vacatures en solliciteer direct.

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs
Mayke Kettelerij

Mayke Kettelerij

Eigenaar

Gerelateerde artikelen

Waarom een veilige werkplek belangrijker is dan ooit

Publicatiedatum 26 maart 2025
Op 26 maart is het Werk Bewust Veilig Dag. Een dag waarop we extra aandacht besteden aan veiligheid op de werkvloer. Een veilige werkplek is niet alleen belangrijk om ongelukken te voorkomen maar ook om met werkplezier je werkzaamheden te kunnen doen.
Lees meer

Solliciteren anno 2025: Hoe de arbeidsmarkt en sollicitatieprocessen zijn veranderd

Publicatiedatum 10 maart 2025
In 2015 was solliciteren vaak een lang proces, waarbij werkzoekenden meerdere sollicitatierondes doorliepen en bedrijven selecteerden op ervaring en diploma’s. Nu, in 2025, is de arbeidsmarkt een stuk sneller.
Lees meer

Wijzigingen in het arbeidsrecht per 2025: wat betekent dit voor jou als werkgever?

Publicatiedatum 16 december 2024
Per 1 januari 2025 treden er belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht in werking die ook voor jou als werkgever van invloed kunnen zijn. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de belangrijkste veranderingen en hoe je hierop kunt anticiperen.
Lees meer

Wat verandert er voor uitzendkrachten in 2025?

Publicatiedatum 16 december 2024
Het einde van 2024 nadert en het nieuwe jaar is in zicht. 2025 brengt veranderingen met zich mee, ook voor jou als uitzendkracht. Van het makkelijker krijgen van een hypotheek tot een verhoging van het minimumloon. In dit artikel delen we de belangrijkste wijzigingen.
Lees meer

Zelf ontslag nemen, hoe doe je het?

Publicatiedatum 8 november 2024
Zit jij niet meer op je plek en wil je ontslag nemen? In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je dit op een professionele manier doet.
Lees meer

De impact van vergrijzing op de arbeidsmarkt

Publicatiedatum 26 april 2024
Ben jij benieuwd welke impact vergrijzing heeft op de arbeidsmarkt? In deze blog legt Mayke je alles uit over de impact van vergrijzing.
Lees meer