Onderhandelen over salaris? Dat doe je met deze 5 tips van Flexmakers

Publicatiedatum 23 september 2022

Ben jij niet tevreden over jouw salaris en wil jij hier over onderhandelen? Mayke geeft jou hierover 5 tips in dit blogartikel.

  • Home
  • Nieuws
  • Blogs
  • Onderhandelen over salaris? Dat doe je met deze 5 tips van Flexmakers

Onderhandelen over salaris? Dat doe je met deze 5 tips van Flexmakers.

Niet tevreden en wil jij onderhandelen over je salaris? Dan gaan wij jou helpen. In dit blogartikel geeft Mayke jou 5 tips die jij kunt gebruiken bij het onderhandelen over een hoger salaris. Start jij met een nieuwe baan en ben jij niet tevreden met het loon dat geboden wordt? Wij begrijpen dat zo’n onderhandelingsgesprek vaak erg spannend is en dat jij misschien niet goed weet hoe jij zo’n gesprek moet aangaan. Na het lezen van deze blog is dit voor jou geen probleem meer. 

Onderhandelen salaris tip 1: zoek uit wat jij waard bent

Als jij wil onderhandelen over je salaris zoek dan uit wat jij waard bent. Dit kun jij uitzoeken door te kijken naar jouw opleidingsniveau, werkervaring, leeftijd en de verantwoordelijkheden die jij hebt in de functie. Jij kunt ook in jouw CAO kijken naar wat het minimumloon in jouw branche is en op basis van dit loon een afweging maken. Je kunt ook jouw functie googelen en bekijken wat het gemiddelde salaris is voor jouw functie. Er zijn dus genoeg mogelijkheden waarop jij het gewenste bedrag van jouw loon kunt vaststellen.

Onderhandelen salaris tip 2: kies een minimumsalaris voor jezelf

Wanneer jij een redelijk salaris voor jouw functie hebt gevonden kun jij voor jezelf een minimumsalaris vast stellen, zodat je kan onderhandelen over je salaris. Van dit minimumbedrag wijk jij tijdens het gesprek niet af. Dit minimumsalaris wil jij tenminste van jouw werkgever ontvangen. Vind jij het lastig om een minimumsalaris voor jezelf vast te stellen? Bekijk dan is jouw huidige CAO of zoek het online op.

Onderhandelen salaris tip 3: laat jouw werkgever beginnen met een voorstel

Bij het onderhandelen over je salaris is tip 3 erg belangrijk. Begin jouw onderhandelingsgesprek nooit zelf met een salarisvoorstel maar laat jouw potentiële werkgever met een voorstel komen. Als jij namelijk als eerste een salarisvoorstel doet loop jij het risico dat jij een lager salarisvoorstel noemt dan dat jouw toekomstige werkgever bereid is om te betalen. Daarnaast kun jij op basis van het salarisvoorstel dat jouw werkgever benoemd bepalen of het bedrag dat jij voor ogen had ook haalbaar is. Als jouw potentiële werkgever jou een goed voorstel doet kan jij beginnen met onderhandelen over je salaris. Probeer niet gelijk akkoord te gaan met het eerste voorstel dat hij jou aanbiedt.

Onderhandelen salaris tip 4: kies het juiste moment om te onderhandelen

Kies een goed moment om te onderhandelen over jouw salaris. Maak een afspraak met jouw toekomstige werkgever om te onderhandelen over jouw salaris. Jouw werkgever heeft dan echt tijd voor jou.

Onderhandelen salaris tip 5: neem ook jouw secundaire arbeidsvoorwaarden mee

Nadat jij hebt onderhandelt over jouw salaris kun jij tijdens jouw gesprek ook nog onderhandelen over jouw secundaire arbeidsvoorwaarden. Jouw secundaire arbeidsvoorwaarden bestaan onder andere uit jouw reiskostenvergoeding, vakantiedagen, de 13e maand en een bonus. Het doel van dit gesprek is dus om meer uit jouw secundaire arbeidsvoorwaarden te halen. Denk hierbij aan extra vakantiedagen of een halve dag minder werken voor hetzelfde loon. De afspraken die jij maakt tijdens dit gesprek worden vastgelegd in jouw arbeidsovereenkomst.

Flexmakers heeft jou in dit blogartikel 5 tips gegeven over hoe jij tijdens een gesprek met jouw werkgever kan onderhandelen over jouw salaris. Nu jij op de hoogte bent van alle ins en out over hoe jij succesvol een onderhandelingsgesprek kan aangaan, wensen wij jou heel veel succes. Gezonde spanning is heel normaal want zo’n onderhandeling komt niet elke dag voor.

Heb jij hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan?

Wij zijn er om jou te helpen met jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk onze vacatures of schrijf je direct bij ons in zodat wij een kennismakingsgesprek met jou kunnen inplannen. Tijdens dit gesprek gaan wij samen met jou op zoek naar jouw ideale baan.

Ik zet graag mensen in beweging met mijn blogs
Mayke Kettelerij

Mayke Kettelerij

Eigenaar

Gerelateerde artikelen

Waarom een veilige werkplek belangrijker is dan ooit

Publicatiedatum 26 maart 2025
Op 26 maart is het Werk Bewust Veilig Dag. Een dag waarop we extra aandacht besteden aan veiligheid op de werkvloer. Een veilige werkplek is niet alleen belangrijk om ongelukken te voorkomen maar ook om met werkplezier je werkzaamheden te kunnen doen.
Lees meer

Solliciteren anno 2025: Hoe de arbeidsmarkt en sollicitatieprocessen zijn veranderd

Publicatiedatum 10 maart 2025
In 2015 was solliciteren vaak een lang proces, waarbij werkzoekenden meerdere sollicitatierondes doorliepen en bedrijven selecteerden op ervaring en diploma’s. Nu, in 2025, is de arbeidsmarkt een stuk sneller.
Lees meer

Wijzigingen in het arbeidsrecht per 2025: wat betekent dit voor jou als werkgever?

Publicatiedatum 16 december 2024
Per 1 januari 2025 treden er belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht in werking die ook voor jou als werkgever van invloed kunnen zijn. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de belangrijkste veranderingen en hoe je hierop kunt anticiperen.
Lees meer

Wat verandert er voor uitzendkrachten in 2025?

Publicatiedatum 16 december 2024
Het einde van 2024 nadert en het nieuwe jaar is in zicht. 2025 brengt veranderingen met zich mee, ook voor jou als uitzendkracht. Van het makkelijker krijgen van een hypotheek tot een verhoging van het minimumloon. In dit artikel delen we de belangrijkste wijzigingen.
Lees meer

Zelf ontslag nemen, hoe doe je het?

Publicatiedatum 8 november 2024
Zit jij niet meer op je plek en wil je ontslag nemen? In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je dit op een professionele manier doet.
Lees meer

De impact van vergrijzing op de arbeidsmarkt

Publicatiedatum 26 april 2024
Ben jij benieuwd welke impact vergrijzing heeft op de arbeidsmarkt? In deze blog legt Mayke je alles uit over de impact van vergrijzing.
Lees meer